A francia almatorta mintájára készült ez is, akárcsak a korábban bemutatott cseresznyetorta (http://ferjemfoztje.blog.hu/2011/06/04/cseresznyetorta). Mivel a cseresznye leérett, a málna viszont már pirosodik egy ideje, váltani kellett! :D Csak jelzem, hogy a következő, amivel kipróbálom a receptet, a sárgabarack lesz, de maradjunk most a málnánál!
Hozzávalók:
Tészta:
- 125 g cukor
- 1 tojás
- csipetnyi só
- 1 cs vaníliás cukor
- 250 g liszt
- 125 g vaj/margarin
Töltelék:
- 75 dkg málna
- 1 ek vaj
- 4 ek kristálycukor
- 1/2 dl Bacardi rum vagy 1 dl édes desszertbor
- kevés tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
A tészta hozzávalóit egy fakanállal összekeverjük, kicsit átgyúrjuk, és 2 órára hűtőszekrénybe vagy fél órára mélyhűtőbe tesszük. Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket.
A vajat egy vastag aljú lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és állandó keverés mellett megvárjuk, amíg a cukor is felolvad (de nem kell karamelizálni). Óvatosan hozzáadjuk a rumot/bort. Ettől egy kicsit visszakeményedik a cukor, megvárjuk, amíg újra fel nem olvad. Hozzáadjuk a gyümölcsöt, és 1-2 percig pároljuk. Amikor kezdenek szétesni a málna szemek, a pudingport feloldjuk egy kevés tejben. Félrehúzzuk a lábast a tűzről, és hozzáadjuk a pudingporos tejet. Visszatesszük a tűzre, és pár másodpercig forraljuk.
Jó minőségű sütőpapírral kibélelünk egy tortaformát, és belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy egyenletes vastagságú legyen, és legyen kb. 2 cm magasságú pereme. Beleöntjük a málnás masszát, és előmelegített sütőbe tesszük.
180 fokon (légkeveréses üzemmódban) fél óráig sütjük.
Szeletelés előtt megvárjuk, amíg kicsit kihűl, és a töltelék ismét megdermed. Vaníliafagyival a legfinomabb!