Újév napján a lencsegulyás mellé ezt az isteni fánkot kínáltam Zolipapa őszibarack-sárgabarack dzsemjével... Ez a fánk hasonlít ahhoz, amit Horvátországban vagy itthoni horvát pékségekben kapni. Nem a megszokott levegős magyar fánk, amit ha másnap beteszel a mikróba, purhabbá válik. :D Ez a fánk másnap is friss marad.
Hozzávalók:
- 2 dl langyos tej
- 4 ek olvasztott vaj
- 1 villával felvert tojás
- 1/2 tk só
- 2 ek cukor
- 500 g liszt
- 1 cs szárított vagy 5 dkg friss élesztő
Elkészítés:
A fenti hozzávalókból tésztát dagasztunk, és megkelesztjük. Kenyérsütő gépben a másfél órás dagaszt programot választjuk.
Ha készen van a tészta, kiszaggatjuk, kilyukasztjuk a közepét, és fél órát tovább kelesztjük meleg helyen. Forró olajban hirtelen barnára sütjük. A tészta magában is elég édes, ezért én szórtam rá külön porcukrot. A család kedvenc lekvárját adjuk hozzá...
A farsangi szezonban ismét elő lehet venni, bár ha nem lenne túlzás, és minden pénteken gulyást és fánkot ennék.
Jó étvágyat!