Ezt az előételt Ikó mamának Karácsonykor kötelező elkészítenie dupla mennyiségben. Az utolsó falatokért nagy közelharcok szoktak folyni családon belül! :o) Én most Karácsonykor készítettem el életemben először, és szerencsére nagyon jól sikerült. Éppen most sül a második adag, merthogy ez az étel annyira jó, hogy nem kell vele megvárni a Karácsonyt. Szilveszterre is jó szívvel ajánlom.
Hozzávalók:
Tészta:
- diónyi vaj
- 4 ek liszt
- 4 dl tej
- pici só
- 5 tojás
Töltelék:
- 30 dkg gépsonka
- 2 dl tejföl
- só, bors
Sajtmártás:
- 3 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 dl tejföl
- 15-20 dkg sajt
- só, szerecsendió
Elkészítés:
A tésztához a vajból, lisztből és tejből besamel mártást készítünk, azaz megolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet, jól elkeverjük, majd meleg tejet lassan hozzáöntve csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a sót (kb. egy mokkáskanál). Pár percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Hideg helyre tesszük. Amikor kihűlt, lassan hozzáadjuk az 5 tojás sárgáját, majd a fehérjékből vert habot is. Minőségi (!) sütőpapírral bélelt, alacsony peremű sütőlapra kenjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 oC-on 20-25 perc alatt készre sütjük. Ne használjunk légkeveréses üzemmódot, mert akkor túl gyorsan megbarnul a teteje, de a közepe nem sül meg.
A töltelékhez ledaráljuk a gépsonkát (amit helyettesíthető fele füstölt-főtt tarja + párizsi keverékkel is). Ha nincs darálónk, aprítógépben nagyon apróra vágjuk. Hozzákeverjük a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A sajtmártáshoz ismét besamelt készítünk. Levesszük a tűzről, és még melegen hozzáadjuk a tejfölt, szerecsendiót, sót, majd a reszelt sajtot is. Ha a sajt nem olvad el, kis lángra visszatehetjük a tűzre.
Ha kész a tészta (ha berepedezik vagy felpúposodik a teteje, az nem baj, majd visszaesik), akkor nedves konyharuhára borítjuk. Megkenjük a sonkakrémmel, és melegen feltekerjük. Hideg helyre tesszük.
Tálaláskor ujjnyi vastagra vágjuk, és meleg sajtmártással kínáljuk. Isteni csemege, jó étvágyat hozzá!!!