Szilveszterre készült az egyik kedvenc rágcsálnivalóm, a pesztós tekercs. Minden alkalomra kiváló a mediterrán ízek kedvelőinek.
Hozzávalók:
- 2,5 dl langyos víz
- 1 tk só
- 2 tk méz
- 2 ek olívaolaj
- 650 g liszt
- 1 tasak szárított vagy 5 dkg friss élesztő
- közepére 1 kis üveg pesto
- kb. 300 g szeletelt bacon szalonna
Elkészítés:
Az első hat hozzávalóból kelt tésztát készítünk, dagasztjuk, kelesztjük. Kenyérsütő gépben a másfél órás dagasztóprogramot használjuk.
Amikor megkelt, masszív, de könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, és tetszés szerinti, de nagyjából 15x5 cm-es téglalapokat vágunk belőle. A csíkokra (vagy előtt az egész lapra) egyenletesen pesztót kenünk.
Feltekerjük a téglalapokat, és köré csavarunk egy bacon szalonnát. A szalonna nem kell, hogy sokkal hosszabb legyen, mint a tekercs átmérője. Ha nagyon hosszúak a szeletek, keresztben félbe lehet vágni a bacont.
Van, hogy egy fél cm átmérőjű sajtrudat is teszek a közepébe, úgy még finomabb.
A tekercseket 15-20 percig meleg helyen még kelesztjük. Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat hozzá!