A Márton-napi főételünk. A libamellet a férfiember, a réteseket jómagam készítettem...
Hozzávalók (4):
- 1 kg bőrös libamell
- só, bors, rozmaring
- 4 gerezd fokhagyma
- olaj
Elkészítés:
A libamellet 4 egyenlő darabra vágjuk, és a bőrét vízszintesen és függőlegesen is bevagdaljuk. Sózzuk, borsozzuk, és pihentetjük minimum egy órát.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, és beleteszünk egy rozmaringágat, illetve a fokhagyma gerezdeket egészben, pucolatlanul.
A libamellek mindkét oldalát hirtelen megsütjük (aki úgy szereti, fedő alatt teljesen át is párolhatja).
Káposztás rétes:
Fél fej káposztát apróra reszelünk. Megsózzuk, és állni hagyjuk minimum fél órát. 1 evőkanál kristálycukrot kis olajon karamellizálunk. Beletesszük a káposztát, amiből kinyomkodtuk a levét. Borssal ízesítjük.
A réteslapokat rétegenként olajozzuk. A kész réteslapból kettőt szoktam venni, erre rászórom a káposztát, és meglocsolom tejföllel. Feltekerem, és a tetejét is megkenem egy kis olajjal. Ropogósra sütjük.
Sütőtökös rétes:
Negyed sütőtököt nyersen apróra reszelünk (pl. sajtreszelővel). Mivel hamar megfő, egyből mehet is a réteslapra. Szzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük. Egy kis tejfölt locsolunk rá, és feltekerjük. Ropogósra sütjük.