Ez az isteni raguleves saját fejlesztésem. Annyira nem bonyolult, mint amilyen hosszú a címe... :-) Ma aranygaluskával tettem az ebédlőasztalra, és ennél tartalmasabb főétel nem is igen fért volna belénk ezután a gazdag leves után.
Hozzávalók:
A leveshez
- 40 dkg borjúhús
- 50 dkg leveszöldség vegyesen (sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller, hagyma, krumpli)
- 2 kisebb fej csiperke gomba
- 1 dl főzőtejszín
- ízlés szerint tárkony
- só
Burgonyagombóc levesbetét:
- 1 nagy fej krumpli
- 1 tojás
- 1 ek főzőmargarin (vagy más zsiradék)
- ízlés szerint só
- liszt
Elkészítés:
A borjúhúst kis kockákra vágjuk, és bő vízben feltesszük főni. Miután forrni kezdett, leszedjük a habját. Ezután hozzátesszük a zöldségeket (sárgarépa és petrezselyem karikára, többi kockára vágva. A gombát félbevágjuk, majd szeleteljük). Sózzuk ízlés szerint észben tartva, hogy a víz jó része még el fog párologni. Másfél órát főzzük.
Közben feltesszük a krumplit főzni héjában a burgonyagombóchoz. Ha megfőttek, bő hideg vízben kicsit lehűtjük, és meghámozzuk. Krumplinyomóval alaposan összetörjük. Hozzákeverjük a margarint, tojást és sót, és annyi lisztet, amennyit felvesz. Addig adagoljuk a lisztet, amíg egy könnyen gyúrható, nem ragadótésztát kapunk. Kis gombócokat formálunk belőlük (figyelem, kétszeresére duzzad! - ha túl sok lett, a maradékot süssük meg krumplis pogácsaként egy kis élesztővel...)
Amikor másfél órája fő a leves, beletesszük a gombócokat és a tárkonyt. Még kb. fél órán át főzzük, és pár perccel a vége előtt beleöntjük a tejszínt. Ha szükséges, ismét sózzuk.
A borjúhús gyakorlatilag bármilyen hússal felcserélhető. A csiperke gomba helyett ízletesebb fajtát is választhatunk (pl. vargánya).
Jó étvágyat hozzá!