Van egy isteni cipóreceptem, amelynek néhány változatát is kifejlesztettem már.
Lássuk az alapreceptet, így is kitűnő!
Hozzávalók (2 közepes méretű cipóhoz):
- 600 g fehérliszt
- 2,5 dl tej
- 4 ek olaj
- 2 mokkáskanál só
- 2 teáskanál kristálycukor
- 1 cs szárított élesztő
Ha mázlid van, a fenti hozzávalókat csak bele kell tenned a kenyérsütő gépbe. Először a folyadékokat, majd a cukrot, sót, végül a lisztet és az élesztőt. Dagasztó programon (1,5 h) elkészítjük a tésztát. Ha nincs kenyérsütő géped, akkor kézi/gépi dagasztás után meg kell keleszteni a tésztát.
Ha megkelt a tészta, ketté osztjuk, és néhány laza mozdulattal átgyúrjuk a tésztát, és tetszés szerint kerekre vagy hosszúkásra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és bevagdossuk a tetejét. A legvégén szitálunk rá egy vékony réteg lisztet. Előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt 180 fokon aranybarnára sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni. 2-3 napig teljesen friss marad!
Hamarosan közzéteszem néhány kipróbált változatát is.