A francia almatorta után szabadon.
Hozzávalók:
Tészta:
- 125 g cukor
- 1 tojás
- csipetnyi só
- 1 cs vaníliás cukor
- 250 g liszt
- 125 g vaj/margarin
Töltelék:
- 1 kg magozott cseresznye (magozás előtt kb. 1,2 kg)
- 30 g vaj
- 3 ek kristálycukor
- 1 dl édes (lehetőleg késői szüretelésű vagy aszú) fehérbor
- ízlés szerint fahéj, szegfűszeg
- kevés tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
A tészta hozzávalóit egy fakanállal összekeverjük, kicsit átgyúrjuk, és 2 órára hűtőszekrénybe vagy fél órára mélyhűtőbe tesszük. Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket.
A vajat egy vastag aljú lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és állandó keverés mellett megvárjuk, amíg a cukor is felolvad (de nem kell karamelizálni). Óvatosan hozzáadjuk a bort. Ettől egy kicsit visszakeményedik a cukor, megvárjuk, amíg újra fel nem olvad. Hozzáadjuk a cseresznyét, és lefedve kb. fél órát főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal és/vagy szegfűszeggel. Amikor megpuhult a cseresznye, a pudingport feloldjuk egy kevés tejben. Félrehúzzuk a cseresznyét a tűzről, és hozzáadjuk a pudingporos tejet. Visszatesszük a tűzre, és pár másodpercig forraljuk.
Jó minőségű sütőpapírral kibélelünk egy tortaformát, és belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy egyenletes vastagságú legyen, és legyen kb. 2 cm magasságú pereme. Beleöntjük a cseresznyés masszát, és előmelegített sütőbe tesszük.
180 fokon (légkeveréses üzemmódban) fél óráig sütjük.
Szeletelés előtt megvárjuk, amíg kicsit kihűl, és a töltelék ismét megdermed. Vaníliafagyival a legfinomabb!