Cseresznyetorta

 2011.06.04. 14:28

A francia almatorta után szabadon.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 125 g cukor
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 250 g liszt
  • 125 g vaj/margarin

Töltelék:

  • 1 kg magozott cseresznye (magozás előtt kb. 1,2 kg)
  • 30 g vaj
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 dl édes (lehetőleg késői szüretelésű vagy aszú) fehérbor
  • ízlés szerint fahéj, szegfűszeg
  • kevés tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

A tészta hozzávalóit egy fakanállal összekeverjük, kicsit átgyúrjuk, és 2 órára hűtőszekrénybe vagy fél órára mélyhűtőbe tesszük. Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket.

A vajat egy vastag aljú lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és állandó keverés mellett megvárjuk, amíg a cukor is felolvad (de nem kell karamelizálni). Óvatosan hozzáadjuk a bort. Ettől egy kicsit visszakeményedik a cukor, megvárjuk, amíg újra fel nem olvad. Hozzáadjuk a cseresznyét, és lefedve kb. fél órát főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal és/vagy szegfűszeggel. Amikor megpuhult a cseresznye, a pudingport feloldjuk egy kevés tejben. Félrehúzzuk a cseresznyét a tűzről, és hozzáadjuk a pudingporos tejet. Visszatesszük a tűzre, és pár másodpercig forraljuk.

Jó minőségű sütőpapírral kibélelünk egy tortaformát, és belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy egyenletes vastagságú legyen, és legyen kb. 2 cm magasságú pereme. Beleöntjük a cseresznyés masszát, és előmelegített sütőbe tesszük.

180 fokon (légkeveréses üzemmódban) fél óráig sütjük.

Szeletelés előtt megvárjuk, amíg kicsit kihűl, és a töltelék ismét megdermed. Vaníliafagyival a legfinomabb!

 

 

Címkék: cseresznye francia gasztro torta pite gastro desszert tavaszi cseresznyés

A bejegyzés trackback címe:

https://ferjemfoztje.blog.hu/api/trackback/id/tr772956539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása