A képeim közt válogatva megtaláltam a férjem egyik nyári remekművét. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van egy igazi tapasztott kemencénk. Ebben már nagyon sok finomság készült, köztük a mostani étel is, amit kemencés kacsának neveztem el.
Hozzávalók:
- egy sütnivaló kacsa java (comb, mell - a többiből levest főzünk) vagy fejenként egy kacsacomb
- 4 közepes krumpli
- 2 paradicsom
- 2 paprika
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, rozmaring(ág)
Elkészítés:
A karikára vágott zöldségeket egy olyan cserépedénybe tesszük, melynek van fedele is.
Ezután ráhelyezzük a kacsadarabokat, és sózzuk, borsozzuk, rátesszük a rozmaringot. Öntünk alá egy kis vizet, hogy a zöldséget le ne égjenek, amíg a kacsából ki nem sül a zsírja.
Kemencébe, vagy ennek hiányában sütőbe tesszük. Magas hőfokon másfél órát sütjük. Ezután, ha a kacsa megpuhult, visszatesszük fedő nélkül, hogy kicsit megpiruljon a hús.
A vele sült zöldségekkel (esetleg kenyérrel) tálaljuk.