Ezt a fenséges ételt ma (azaz vasárnapi ebédként) főzte az én remek férjem.
Hozzávalók (4 személyre):
Sült kacsacombhoz
- 4 kacsacomb
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 fej hagyma
- 1 póréhagyma
- 1 rozmaringág
- 3 gerezd fokhagyma pucolatlanul
- só, bors
- 1,5 dl száraz fehérbor
Hagymás krumplihoz
- 4 közepes krumpli
- 1 kisebb fej hagyma
- só
Párolt lila káposztához
- fél fej lila káposzta
- 2 evőkanál cukor
- 1,5 dl víz
- 1 dl vörösbor
- durvára vágott dió
- csipet só
Elkészítés:
A kacsacombot sózzuk, borsozzuk. Egy agyag- (vagy fedeles üveg-) edény aljára nagy darabokra vágott paradicsomot, zöldpaprikát, hagymát és póréhagymát teszünk. Ezután jöhetnek a kacsacombok. Ráhelyezzük a rozmaringágat, a pucolatlan fokhagymagerezdeket, és ráöntjük a száraz fehérbort.
Másfél órára 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük lefedve, és hagyjuk párolódni.
Amíg fő, elkészítjük a köreteket.
A krumplit feltesszük főni héjában, sós vízben. A lila káposztát lereszeljük vagy késsel vékony csíkokat vágunk belőle ízlés szerint. Egy teflonserpenyőben aranybarnára karamellizáljuk a kristálycukrot, majd amikor megbarnult, hozzáöntjük a vizet és a bort. Ebben a lében megpároljuk fedő alatt a káposztát ropogósra vagy teljesen puhára - ahogy szeretjük.
A másik körethez apróra vágott hagymát pirítunk olajon. Közben megpuhult a krumpli is, amit meghámozunk, majd nagy lyukú reszelőn lereszelünk. A két hozzávalót egy kis sóval összekeverjük, és hűlni hagyjuk.
Másfél óra elteltével ellenőrizzük a kacsacombok puhaságát, és ha puhák, fél órára még visszatesszük fedő nélkül, hogy piruljanak.
Tipp a tálaláshoz:
Veszünk 3 különböző átmérőjű pogácsaszaggatót (vagy bármilyen egyéb formájú süteményszaggatót, mely jobban illik az alkalomhoz - pl. Karácsonykor lehet csillag vagy fenyő alakú, stb.), és egyesével a tányérra helyezzük őket, beletömködjük a hagymás krumplit, majd kinyomjuk a formából.
Minden krumplikorong tetejére egy kis párolt lila káposztát teszünk, és megszórjuk durvára vágott dióval. Egy nagyobb kupac lila káposztát teszünk melléjük, és erre helyezzük a kacsacombot.
Márton-napra:
Márton-napra a kacsacomb helyett libacombot használunk, és a hagymás krumplit felturbózhatjuk egy kis félpuhára párolt sütőtökkel!
Jó étvágyat!