Ezt a fenséges ételt ma (azaz vasárnapi ebédként) főzte az én remek férjem.

Hozzávalók (4 személyre):

Sült kacsacombhoz

  • 4 kacsacomb
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 1 fej hagyma
  • 1 póréhagyma
  • 1 rozmaringág
  • 3 gerezd fokhagyma pucolatlanul
  • só, bors
  • 1,5 dl száraz fehérbor

Hagymás krumplihoz

  • 4 közepes krumpli
  • 1 kisebb fej hagyma

Párolt lila káposztához

  • fél fej lila káposzta
  • 2 evőkanál cukor
  • 1,5 dl víz
  • 1 dl vörösbor
  • durvára vágott dió
  • csipet só

Elkészítés:

A kacsacombot sózzuk, borsozzuk. Egy agyag- (vagy fedeles üveg-) edény aljára nagy darabokra vágott paradicsomot, zöldpaprikát, hagymát és póréhagymát teszünk. Ezután jöhetnek a kacsacombok. Ráhelyezzük a rozmaringágat, a pucolatlan fokhagymagerezdeket, és ráöntjük a száraz fehérbort.

Másfél órára 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük lefedve, és hagyjuk párolódni.

Amíg fő, elkészítjük a köreteket.

A krumplit feltesszük főni héjában, sós vízben. A lila káposztát lereszeljük vagy késsel vékony csíkokat vágunk belőle ízlés szerint. Egy teflonserpenyőben aranybarnára karamellizáljuk a kristálycukrot, majd amikor megbarnult, hozzáöntjük a vizet és a bort. Ebben a lében megpároljuk fedő alatt a káposztát ropogósra vagy teljesen puhára - ahogy szeretjük.

A másik körethez apróra vágott hagymát pirítunk olajon. Közben megpuhult a krumpli is, amit meghámozunk, majd nagy lyukú reszelőn lereszelünk. A két hozzávalót egy kis sóval összekeverjük, és hűlni hagyjuk.

Másfél óra elteltével ellenőrizzük a kacsacombok puhaságát, és ha puhák, fél órára még visszatesszük fedő nélkül, hogy piruljanak.

Tipp a tálaláshoz:

Veszünk 3 különböző átmérőjű pogácsaszaggatót (vagy bármilyen egyéb formájú süteményszaggatót, mely jobban illik az alkalomhoz - pl. Karácsonykor lehet csillag vagy fenyő alakú, stb.), és egyesével a tányérra helyezzük őket, beletömködjük a hagymás krumplit, majd kinyomjuk a formából.

Minden krumplikorong tetejére egy kis párolt lila káposztát teszünk, és megszórjuk durvára vágott dióval. Egy nagyobb kupac lila káposztát teszünk melléjük, és erre helyezzük a kacsacombot.

Márton-napra:

Márton-napra a kacsacomb helyett libacombot használunk, és a hagymás krumplit felturbózhatjuk egy kis félpuhára párolt sütőtökkel!

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: gasztro karácsony karácsonyra kacsa vasárnapi káposzta főétel gastro lilakáposzta liba libasült karácsonyi ünnepi libacomb kacsasült kacsacomb pároltkáposzta hagymáskrumpli márton napra márton napi

A bejegyzés trackback címe:

https://ferjemfoztje.blog.hu/api/trackback/id/tr372395391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása