Egyik kedvenc desszertünk, amit leggyakrabban egy pénteki (vagy esetleg szombati) gazdag leves után szoktunk enni.
Hozzávalók (6):
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 10 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 5 dkg friss vagy 1 zacskó szárított élesztő
- csipet só
- a tetejére 10 dkg durvára vágott dió és 10 dkg kristálycukor
- tálaláshoz vaníliasodó 8 dl tejből és egy cs pudingporból ízlés szerinti mennyiségű cukorral
Elkészítés:
A fenti hozzávalókból (utolsó 2 kivételével) elkészítjük a kelt tésztát, dagasztjuk majd kelesztjük. Kenyérsütő gépben a másfél órás dagasztó programot választjuk (én mindig ezzel készítek minden kelt tésztát - tuti siker).
Ügyeljünk arra, hogy egy rétegben elférjenek, az a biztos! :-)
Ha van időnk, és kedvünk, mielőtt a tepsibe tesszük, minden galuskát hengergessünk meg a vágott dió és cukor keverékében.
Ha nincs, akkor egyszerűen szórjuk a tetejére a diót, majd a cukrot.
190 fokon süssük aranybarnára. Ha mód van rá, az alsó fűtőszálat kapcsoljuk csak be, mert különben a tetején megéghet a dió.
Amikor elkészült, tetszés szerint kockákra vágjuk, vagy amikor langyos, kézzel kisebb darabokat szaggatunk belőle.
Vaníliasodóval tálaljuk.
Desszertként is kínálhatjuk, de egy kiadós leves után önállófogásként is megállja a helyét.