Ezt az előételt Ikó mamának Karácsonykor kötelező elkészítenie dupla mennyiségben. Az utolsó falatokért nagy közelharcok szoktak folyni családon belül! :o) Én most Karácsonykor készítettem el életemben először, és szerencsére nagyon jól sikerült. Éppen most sül a második adag, merthogy ez az étel annyira jó, hogy nem kell vele megvárni a Karácsonyt. Szilveszterre is jó szívvel ajánlom.

Hozzávalók:

Tészta:

  • diónyi vaj
  • 4 ek liszt
  • 4 dl tej
  • pici só
  • 5 tojás

Töltelék:

  • 30 dkg gépsonka
  • 2 dl tejföl
  • só, bors

Sajtmártás:

  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 15-20 dkg sajt
  • só, szerecsendió

Elkészítés:

A tésztához a vajból, lisztből és tejből besamel mártást készítünk, azaz megolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet, jól elkeverjük, majd meleg tejet lassan hozzáöntve csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a sót (kb. egy mokkáskanál). Pár percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Hideg helyre tesszük. Amikor kihűlt, lassan hozzáadjuk az 5 tojás sárgáját, majd a fehérjékből vert habot is. Minőségi (!) sütőpapírral bélelt, alacsony peremű sütőlapra kenjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 oC-on 20-25 perc alatt készre sütjük. Ne használjunk légkeveréses üzemmódot, mert akkor túl gyorsan megbarnul a teteje, de a közepe nem sül meg.

A töltelékhez ledaráljuk a gépsonkát (amit helyettesíthető fele füstölt-főtt tarja + párizsi keverékkel is). Ha nincs darálónk, aprítógépben nagyon apróra vágjuk. Hozzákeverjük a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A sajtmártáshoz ismét besamelt készítünk. Levesszük a tűzről, és még melegen hozzáadjuk a tejfölt, szerecsendiót, sót, majd a reszelt sajtot is. Ha a sajt nem olvad el, kis lángra visszatehetjük a tűzre.

Ha kész a tészta (ha berepedezik vagy felpúposodik a teteje, az nem baj, majd visszaesik), akkor nedves konyharuhára borítjuk. Megkenjük a sonkakrémmel, és melegen feltekerjük. Hideg helyre tesszük.

Tálaláskor ujjnyi vastagra vágjuk, és meleg sajtmártással kínáljuk. Isteni csemege, jó étvágyat hozzá!!!

Címkék: húsvét gasztro karácsony szilveszter gastro előétel sajtmártás besamel sonkatekercs

A bejegyzés trackback címe:

https://ferjemfoztje.blog.hu/api/trackback/id/tr922545541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.