Aranygaluska

 2010.10.30. 17:52

Egyik kedvenc desszertünk, amit leggyakrabban egy pénteki (vagy esetleg szombati) gazdag leves után szoktunk enni.

Hozzávalók (6):

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg friss vagy 1 zacskó szárított élesztő
  • csipet só
  • a tetejére 10 dkg durvára vágott dió és 10 dkg kristálycukor
  • tálaláshoz vaníliasodó 8 dl tejből és egy cs pudingporból ízlés szerinti mennyiségű cukorral

Elkészítés:

A fenti hozzávalókból (utolsó 2 kivételével) elkészítjük a kelt tésztát, dagasztjuk majd kelesztjük. Kenyérsütő gépben a másfél órás dagasztó programot választjuk (én mindig ezzel készítek minden kelt tésztát - tuti siker).

Ha kész a kelt tészta, lisztes kézzel vagy evőkanállal fél tenyérnyi galuskákat szaggatunk egy közepes, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy üvegedénybe.

Ügyeljünk arra, hogy egy rétegben elférjenek, az a biztos! :-)

Ha van időnk, és kedvünk, mielőtt a tepsibe tesszük, minden galuskát hengergessünk meg a vágott dió és cukor keverékében.

Ha nincs, akkor egyszerűen szórjuk a tetejére a diót, majd a cukrot.

190 fokon süssük aranybarnára. Ha mód van rá, az alsó fűtőszálat kapcsoljuk csak be, mert különben a tetején megéghet a dió.

Amikor elkészült, tetszés szerint kockákra vágjuk, vagy amikor langyos, kézzel kisebb darabokat szaggatunk belőle.

Vaníliasodóval tálaljuk.

Desszertként is kínálhatjuk, de egy kiadós leves után önállófogásként is megállja a helyét.

Címkék: diós desszert vaníliás kelttészta aranygaluska vaníliasodó

A bejegyzés trackback címe:

https://ferjemfoztje.blog.hu/api/trackback/id/tr322410155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.