Ezt a sütit Márton-napra, az ősz jegyében készítettem. Látványos és nagyon finom.

pumpkin_muffin.jpgCsokoládés muffin:

  • 2 bögre (2x2,5 dl) liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek kakaópor
    • 2 ek instant kakaópor
    • ízlés szerint csokoládé darabkák
    • 1/4 bögre kristálycukor
    • 1/2 bögre tej
    • 1/4 bögre étolaj
    • 2 tojás

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítjük a sütőformát, illetve a kapszlikat. A hozzávalókat a fenti sorrendben összekeverjük (a legfontosabb, hogy a folyékony állagúak közvetlenül a sütőbe kerülés előtt kerüljenek bele. Dolgozzunk gyorsan, különben ha sokat áll a massza, a keményítő kiázik a lisztből).

180 fokon megsütjük a muffinokat. Tűvel vagy fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy elkészültek-e. Hagyjuk őket kihűlni. Közben elkészítjük a krémet.

Sütőtökös-narancsos mascarpone krém:

  • 250 g mascarpone krém
  • 125 g vaj
  • 250 g pocukor
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 1/2 dl friss sütőtöklé
  • 1/2 dl narancslé
  • 1 narancs reszelt héja

A porcukrot kikeverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. (A sütőtöklevet gyümölcscentrifugával produkáltam. Ha nincs ilyened, apró lyukú reszelőn reszeld le, és nyomkodd ki a levét.) Hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd a kihűlt süteményeket habzsákkal (vagy levágott sarkú zacskóval) feldíszítjük. Nálam a levél pisztáciás marcipánból készült, és került még a tökökre egy kis narancssárga cukorka is.

pumpin_muffins.jpg

Címkék: ősz sütőtök muffin narancs mascarpone sütemény desszert sütőtökös cupcake márton-nap mascarponekrém

Isteni, különleges olasz előétel Carla Bardi könyvéből.

Hozzávalók:

  • 350 g friss csirkemáj
  • 4 szardella
  • 1 ek kapribogyó
  • 45 g vaj
  • 1 fej apróra vágott hagyma
  • 2 ek száraz fehérbor
  • 60 ml extra szűz olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 ek húsleves vagy víz
  • 1 bagett szeletelve és pirítva

Elkészítés:

Tiszítsuk meg a májat, és daraboljuk fel a szardellával és kapribogyóval együtt. Olvasszuk fel 2 ek vajat egy serpenyőben, majd pároljuk meg benne a hagymát (3-4 perc), majd adjuk hozzá a májat, és süssük még öt percig. A bort hozzáöntve további 15 percig főzzük. Ha a víz elpárologna, pótoljuk húslevessel, vagy ha az nincs (házi!), akkor vízzel. Ha egy kicsit kihűlt, mixerben pépesítsük. Ezután az olívaolajat melegítsük serpenyőben, adjuk hozzá a szardellát és a kapribogyót, majd a májkrémet. Adjuk hozzá a maradék vajat is, és kevergessük 3-4 percig.

Pirított, szeletelt bagetten frissen tálaljuk.

(Én egy serpenyőben csináltam meg az egészet, ha nagyon sietsz, szerintem Te is így tegyél, talán nem sokat veszít így sem az értékéből...)

Címkék: olasz csirkemáj előétel bagett carla toszkán bardi crostini

Vargabéles

 2011.08.20. 08:52

Kitűnő fogás egy pénteki gulyás vagy halászlé után.

Hozzávalók:

  • 500 g túró
  • 2 dl tejföl
  • 5 tojás
  • 150 g cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom héja és egy kevés citromlé
  • pici só
  • 250 g cérnametélt
  • 5 dkg vaj
  • 6 réteslap
  • aki szereti, mazsola
  • egy kevés olaj

Elkészítés:

Kifőzzük a cérnametéltet "al dente", azaz nem túl puhára, és még forrón beletesszük a vajat, összekeverjük. A túrót összekeverjük a cukorral, tojássárgájával, tejföllel, pici sóval, vaníliás cukorral, citromhéjjal- és lével és a mazsolával. Ezután óvatosan, kis adagokban hozzákeverjük a cérnametéltet, majd legvégén a felvert tojásfehérjét.

Egy kisebb (kb. 30x20 cm), magas falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beletesszük a rétegenként megolajozott réteslapok felét (azaz 3 lapot). Ha nem akkora, mint a tepsink, vágjuk méretre, vagy hajtsuk össze! Erre jöhet a túrós massza, majd a másik 3 réteslap szintén megolajozva rétegenként. A tetejét olajjal és tojással vagy telföllel kenjük be. 200 fokra előmelegített sütőben süssük meg kb. 45 perc alatt. Ne használjunk légkeveréses üzemmódot, mert akkor túl hamar sül meg a tetején a réteslap.

Málnaszörppel megbolondítva is kitűnő!

Jó étvágyat!

Címkék: gasztro péntek túrós gastro desszert vargabéles

Császármorzsa (smarni)

 2011.07.21. 15:37

De nem ám zacskós! Hanem az a nagyi-féle torokfojtogatóan száraz csoda, amire gyerekkorod óta vágysz. Bár, ha van FlavourWave-ed, akkor készítheted abban is, akkor egy kicsivel több nedvesség marad benne...

Hozzávalók (4):

  • fél liter tej
  • 500 ml búzadara
  • 4 tojás
  • 3 ek cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • pici só
  • 2 ek rum
  • ízlés szerint mazsola (el is hagyható, ha nem szeretitek)

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérje kivételével a hozzávalókat összekeverjük. Fél órát pihentetjük. Ezután óvatosan hozzákeverjük a fehérjét. Ha sütőben készítjük, akkor a tepsibe olajat öntünk, és betesszük a sütőbe magas (kb. 200 oC) hőfokra. A légkeveréses üzemmódot az elején nem javaslom, max. az utolsó öt percben. Kb. 30 perc alatt megsütjük úgy, hogy 5 percenként fakanállal átkeverjük. FlavourWave-ben ugyanígy készül, csak 235 fokon.

Vannak, akik a dara egy részét liszttel helyettesítik, de én így jobban szeretem.

Porcukorral és sárgabaracklekvárral tálaljuk. Jó étvágyat!

Címkék: gasztro régi császármorzsa nagymama gastro desszert smarni

Borzacska sertésszűzből

 2011.07.17. 13:17

Bevallom, péntekig azt sem tudtam, mi az a borzacska, de a szekszárdi Mango Mediterrán Étteremnek hála (ahol napi ajánlatban örvendeztettek meg minket ezzel a nagyszerű étellel), ma már nemcsak tudom, ajánlom is Nektek. Aki szereti a rántotthúst, továbbá szereti a sajtos-tejfölös-fokhagymás lángost, bizonyára a Borzacskát is szeretni fogja. Én ugyanis e két étel keresztezésének tartom leginkább... :D Bevezetőként még annyit, hogy aki eddig karajból készítette a rántott szeletet (mint pl. én), az egyszer próbálja ki sertésszűzből. Mennyei! Aki ezt eddig is tudta, attól meg én kérek elnézést! Nálunk ez úgy esett, hogy már nem volt karaj a hentesnél, és ő ajánlotta helyette a sertésszűzet... :D De jöjjön a recept végre!

Hozzávalók:

  • fejenként 1-2 szelet sertésszűz ferdén, majdnem karajszelet nagyságúra szelve (de ha nem hiszel nekem, jó lesz a karaj is) :D
  • panírozáshoz zsemlemorzsa, liszt, tojás, tej, fokhagyma, só
  • a tetejére tejföl, reszelt Trappista sajt
  • köretként fokhagymás uborkasaláta, rizi-bizi (pl., de ezt a része szabadon választott)

Elkészítés:

A hússzeleteket egy kicsi kiklopfoljuk (csak a miheztartás végett, de ha Te papírvékonyan szereted, felőlem úgy is készítheted :D). Sózzuk, és megkenjük zúzott fokhagymával. Ha valaki csak enyhén fokhagymásan szeretné elkészíteni, akkor a panírozáshoz szükséges tojásba tegye a fokhagymát. A húst fogyasztás előtt bepanírozzuk, és azonnal kisütjük. Frissen tálaljuk, mégpedig úgy, hogy minden hússzeletre tejfölt kenünk, és megszórjuk trappista sajttal. Én ma rizi-bizivel és fokhagymás uborkasalátával tálaltam. Nagy sikere volt...

Szolgálati közlemény: igazából borzaska a neve, de mivel már belinkeltem pár helyre, nálam marad borzacska! :D :D :D

Jó étvágyat!

 

Címkék: gasztro rántotthús főétel gastro karaj sertésszűz borzaska borzacska rántottszelet sajtostejfölös vasárnapra

Paradicsomos - olívás tészta

 2011.07.14. 12:20

Gyakorlatilag bármilyen olasz tésztával kitűnő ez a friss alapanyagokból készült szósz. Leggyakrabban spaghettivel, farfalle-vel és tagliatellével készítjük, de pennével és bármi mással is kitűnő.

Hozzávalók (2):

  • 4 közepes paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1/2 marék olívabogyó (aki nem szereti, ki is hagyhatja)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű, bazsalikom
  • só, cukor
  • tetszés szerinti tészta

Elkészítés:

A hagymát aprórá vágjuk, és olívaolajon kicsit pároljuk. Ezután jöhet hozzá a kockára vágott paradicsom, a fokhagyma (kinyomva vagy összenyomva) és az olívabogyó. Sóval, kevés cukorral, kakukkfűvel, bazsalikommal fűszerezzük. Amikor elpárologna a víz, a szomszéd lábasban zubogó tészta főzővízéből löttyintünk rá egy kicsit...

Frissen tálaljuk, előtte összekeverjük a szószt és a kifőtt tésztát.

Címkék: olasz gasztro könnyű gyors paradicsom tészta gastro egyszerű olívabogyó

Málnatorta

 2011.06.22. 20:22

A francia almatorta mintájára készült ez is, akárcsak a korábban bemutatott cseresznyetorta (http://ferjemfoztje.blog.hu/2011/06/04/cseresznyetorta). Mivel a cseresznye leérett, a málna viszont már pirosodik egy ideje, váltani kellett! :D Csak jelzem, hogy a következő, amivel kipróbálom a receptet, a sárgabarack lesz, de maradjunk most a málnánál!

 Hozzávalók:

Tészta:

  • 125 g cukor
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 250 g liszt
  • 125 g vaj/margarin

Töltelék:

  • 75 dkg málna
  • 1 ek vaj
  • 4 ek kristálycukor
  • 1/2 dl Bacardi rum vagy 1 dl édes desszertbor
  • kevés tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

A tészta hozzávalóit egy fakanállal összekeverjük, kicsit átgyúrjuk, és 2 órára hűtőszekrénybe vagy fél órára mélyhűtőbe tesszük. Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket.

A vajat egy vastag aljú lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és állandó keverés mellett megvárjuk, amíg a cukor is felolvad (de nem kell karamelizálni). Óvatosan hozzáadjuk a rumot/bort. Ettől egy kicsit visszakeményedik a cukor, megvárjuk, amíg újra fel nem olvad. Hozzáadjuk a gyümölcsöt, és 1-2 percig pároljuk. Amikor kezdenek szétesni a málna szemek, a pudingport feloldjuk egy kevés tejben. Félrehúzzuk a lábast a tűzről, és hozzáadjuk a pudingporos tejet. Visszatesszük a tűzre, és pár másodpercig forraljuk.

Jó minőségű sütőpapírral kibélelünk egy tortaformát, és belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy egyenletes vastagságú legyen, és legyen kb. 2 cm magasságú pereme. Beleöntjük a málnás masszát, és előmelegített sütőbe tesszük.

180 fokon (légkeveréses üzemmódban) fél óráig sütjük.

Szeletelés előtt megvárjuk, amíg kicsit kihűl, és a töltelék ismét megdermed. Vaníliafagyival a legfinomabb!

 

Címkék: francia gasztro torta gyors gastro málna desszert egyszerű málnatorta

Cseresznyetorta

 2011.06.04. 14:28

A francia almatorta után szabadon.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 125 g cukor
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 250 g liszt
  • 125 g vaj/margarin

Töltelék:

  • 1 kg magozott cseresznye (magozás előtt kb. 1,2 kg)
  • 30 g vaj
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 dl édes (lehetőleg késői szüretelésű vagy aszú) fehérbor
  • ízlés szerint fahéj, szegfűszeg
  • kevés tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

A tészta hozzávalóit egy fakanállal összekeverjük, kicsit átgyúrjuk, és 2 órára hűtőszekrénybe vagy fél órára mélyhűtőbe tesszük. Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket.

A vajat egy vastag aljú lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és állandó keverés mellett megvárjuk, amíg a cukor is felolvad (de nem kell karamelizálni). Óvatosan hozzáadjuk a bort. Ettől egy kicsit visszakeményedik a cukor, megvárjuk, amíg újra fel nem olvad. Hozzáadjuk a cseresznyét, és lefedve kb. fél órát főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal és/vagy szegfűszeggel. Amikor megpuhult a cseresznye, a pudingport feloldjuk egy kevés tejben. Félrehúzzuk a cseresznyét a tűzről, és hozzáadjuk a pudingporos tejet. Visszatesszük a tűzre, és pár másodpercig forraljuk.

Jó minőségű sütőpapírral kibélelünk egy tortaformát, és belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy egyenletes vastagságú legyen, és legyen kb. 2 cm magasságú pereme. Beleöntjük a cseresznyés masszát, és előmelegített sütőbe tesszük.

180 fokon (légkeveréses üzemmódban) fél óráig sütjük.

Szeletelés előtt megvárjuk, amíg kicsit kihűl, és a töltelék ismét megdermed. Vaníliafagyival a legfinomabb!

 

 

Címkék: cseresznye francia gasztro torta pite gastro desszert tavaszi cseresznyés

Cseresznyés muffin

 2011.05.31. 18:06

Itt a cseresznyeszezon, jöjjön tehát egy pofonegyszerű, mégis fantasztikus édesség, mely a reggeli kávé mellé, tízóraiként, ebéd után, uzsonnaként, egyszóval MINDIG nagyon jólesik!

Hozzávalók (12 db):

  • 2 bögre (2 x 2,5 dl) liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1/2 bögre tej
  • 1/4 bögre étolaj
  • 1/4 bögre kristálycukor
  • 2 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 marék magozott cseresznye

Elkészítés:

A hozzávalókat egy fakanállal összekeverjük, és muffinformába (vagy felfújtas tálba, vagy porcelán bögrébe) tesszük, és 180 fokon aranybarnára sütjük.

Ennyi. Mondtam, hogy pofonegyszerű! :D

 

Címkék: cseresznye gasztro muffin sütemény gastro desszert cseresznyés

Rizs főzése

 2011.02.06. 17:26

Én a rizst a következőképp készítem:

1 bögre rizst kicsit megpirítok egy kevés olajon. Közben vízforralóban 2 bögre vizet felforralok, amit a rizsre öntök (óvatosan!). Sózom, megvárom, amíg felforr, és előmelegített sütőbe teszem. 10-15 perc alatt elkészül.

Címkék: főzés köret rizs

Csirkemájas-zöldséges rizottó

 2011.02.06. 17:24

Ez kivételesen nem Carla Bardi, hanem a férjem saját receptje.

Hozzávalók (4):

  • 3 dl rizs
  • 6 dl víz
  • étolaj
  • só, bors, oregano
  • olívaolaj
  • 3 csirkemáj
  • 1 kicsi cukkini
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl paradicsomlé

Elkészítés:

A rizst előre megfőztem a korábban már bemutatott módon:

http://ferjemfoztje.blog.hu/2011/02/06/rizs_fozese

A többit már a férjem csinálta. Olívaolajon megpárolta a hagymát, cukkinit, paprikát, fokhagymát, megfűszerezte, hozzáöntötte a paradicsomlevet, és addig főzte, amíg a zöldségek meg nem puhultak. Nem kell teljesen puhára főzni, szerintem finomabb, ha kicsit ropogós marad a zöldség. A csirkemáj a legvégén kerül bele kis darabokra vágva. Amikor a máj megpuhult, hozzáadjuk a főtt rizst, és jól elkeverjük.

Jó étvágyat hozzá!

 

Címkék: olasz gasztro egytál gyors rizottó rizs gastro tavaszi

A rizs újjászületése

 2011.01.23. 17:36

Korábban 10 esetből 9-szer, ha választanom kellett a krumpli és rizs között köretként, a krumplit választottam. A rizst nem találtam elég ízletesnek. Aztán jött a 90 napos diéta, a keményítőnapok egyhangúsága, majd Carla Bardi olasz szakácskönyve, mely új távlatokat nyitott meg.

Nem is hinnénk, az olasz konyhában micsoda remek rizsételeket találunk. Felejtsétek el a megszokott csirkés - tavaszi zöldséges rizottót, és ismerjétek meg ezeket a fantasztikus rizottókat, melyek köretként, de keményítőnapon önálló fogásként is megállják a helyüket.

Rizs borsóval és pestoval

Rizottó paradicsommal és bazsalikommal

Rizs zöldborsóval és pestoval

 2011.01.23. 17:30

Szintén Carla Bardi recept, mely életmentő keményítőnapon...

Hozzávalók (4):

  • 400 g rizs
  • 150 g zöldborsó
  • 90 g vaj
  • 1 fej hagyma
  • só és bors
  • 2 ek petrezselyem
  • pesto ízlés szerint

Elkészítés:

Az eredeti receptben külön-külön kell megfőzni a rizst és a borsót, de én inkább maradtam a saját bevált rizsfőzési technikámnál.

A vajon pár percig pároltam a hagymát és a zöldborsót, majd beletettem a rizst. Kétszer annyi mennyiségű vizet mértem ki (1 bögre rizshez 2 bögre víz), sóztam és borsoztam. Megvártam, amíg felforr, majd előmelegített sütőbe tettem (200 oC), és addig főztem, amíg a rizs be nem szívta az összes vizet.

Amikor elkészült, hozzákevertem a friss petrezselymet. Forrón kell tálalni, és tálalás előtt kell hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű pestot. Ha eltekintünk a pesto-ban található sajttól, keményítőnapra kiváló fogás önmagában vagy más diéta-kompatibilis zöldséggel. Én legutóbb két percig párolt, majd lisztbe forgatott és olajban kisütött brokkolival ettem.

Címkék: olasz gasztro köret pesto rizs borsó gastro zöldborsó brokkoli keményítőnap carla bardi cukorborsó

Carla Bardi receptje alapján készült legutóbbi keményítőnapom tiszteletére. :o)

Hozzávalók (4):

  • 90 g vaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 500 g friss paradicsom
  • 400 g rizs
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 8 dl húsleves
  • friss bazsalikom
  • parmezán
  • só és bors

Elkészítés:

Egy közepes serpenyőben melegítsük fel a vajat. Tegyük bele a hagymát, és pirítsuk, amíg megpuhul (3-4 perc). Adjuk hozzá a meghámozott és kockára vágott paradicsomot, és pároljuk, amíg sűrű szószt nem kapunk (15 perc).

Tegyük bele a rizst, és pirítsuk 2 percig. Vegyük vissza a lángot közepesre, és öntsük bele a bort és a húslevest apránként. Lassan főttük, és kevergessük, amíg a rizs meg nem puhul. A végén tegyük bele a parmezánt, sózzuk és borsozzuk. 1 percig hagyjuk állni, díszítsük bazsalikommal, és forrón tálaljuk.

Kitűnő köret mediterrán fűszerezésű húsokhoz, de a 90 napos diéta alatt önálló fogásként is megállja a helyét.

Címkék: olasz gasztro köret paradicsom rizottó bazsalikom rizs gastro keményítőnap carla bardi

Pasta di Natale

 2011.01.02. 13:27

... avagy karácsonyi tészta. Az elnevezés nem a különleges fűszerezésből, hanem a karácsonyi motívumokat formáló tésztakülönlegességből ered, amit a Zanyukámtól kapott az én olasz szakács uram Karácsonyra. Gyárt ilyet az Alnatura (mi ilyet kaptunk), de más cégek is. Neten azt találtam, hogy DM-ben, Penny-ben is kapható. Anyukám, azt hiszem, valamilyen bioboltban vette...

A tészta piros, fehér és zöld színekben pompázik, a színeket a spenóttól és paradicsomtól kapta - elvileg.

Hozzávalók (4):

  • egy csomag karácsonyi tészta
  • olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5-6 szárított paradicsom
  • 10 dkg bacon
  • 2 dl főzőtejszín
  • ízlés szerint só, oregánó

Elkészítés:

A fokhagymát kissé megpirítjuk az olívaolajon, hozzáadjuk a felcsíkozott bacont és felkockázott szárított paradicsomot. Sózzuk, fűszerezzük. A végén hozzáadjuk a tejszínt. Tálalás előtt a főtt tésztára tesszük, jól összekeverjük.

Természetesen, a tészta bármikor elkészíthető. Ha háromszínű spaghettit vagy más olasz tésztát használunk, igen mutatós étel válik belőle. Jó étvágyat hozzá!

Címkék: olasz gasztro tészta gastro tejszínes pasta karácsonyi pastadinatale szárítottparadicsom

Olívabogyó saláta

 2011.01.02. 13:15

A recept Carla Bardi "Klasszikus olasz konyha" című könyvéből származik. Előételként, sajttal szoktuk fogyasztani egy jó kis olasz vacsora vagy ebéd részeként.

Hozzávalók (személyenként:

  • egy maréknyi olajbogyó (zöld és fekete vegyesen)
  • egy gerezd fokhagyma
  • fél chilli paprika
  • 1 ek olívaolaj
  • ízlés szerint oregánó (lehetőleg friss, de szárított is megteszi)
  • 1/2 ek borecet

Elkészítés:

A fokhagymát és a chilli paprikát vékony szeletekre/karikákra vágjuk. Az olajbogyókat egészben beletesszük egy tálba, majd hozzákeverjük az oregánót, fokhagymát, chillit és a borecetet. Jól összekeverjük, és legalább 4 órát állni hagyjuk. Ilyen egyszerű! Előételként sajttal és/vagy focaccia-val tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

 

 

Címkék: saláta olasz gasztro gastro előétel olívabogyó carla bardi

Pesztós tekercs

 2011.01.02. 12:54

Szilveszterre készült az egyik kedvenc rágcsálnivalóm, a pesztós tekercs. Minden alkalomra kiváló a mediterrán ízek kedvelőinek.

Hozzávalók:

  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 tk só
  • 2 tk méz
  • 2 ek olívaolaj
  • 650 g liszt
  • 1 tasak szárított vagy 5 dkg friss élesztő
  • közepére 1 kis üveg pesto
  • kb. 300 g szeletelt bacon szalonna

Elkészítés:

Az első hat hozzávalóból kelt tésztát készítünk, dagasztjuk, kelesztjük. Kenyérsütő gépben a másfél órás dagasztóprogramot használjuk.

Amikor megkelt, masszív, de könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, és tetszés szerinti, de nagyjából 15x5 cm-es téglalapokat vágunk belőle. A csíkokra (vagy előtt az egész lapra) egyenletesen pesztót kenünk.

Feltekerjük a téglalapokat, és köré csavarunk egy bacon szalonnát. A szalonna nem kell, hogy sokkal hosszabb legyen, mint a tekercs átmérője. Ha nagyon hosszúak a szeletek, keresztben félbe lehet vágni a bacont.

Van, hogy egy fél cm átmérőjű sajtrudat is teszek a közepébe, úgy még finomabb.

A tekercseket 15-20 percig meleg helyen még kelesztjük. Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

Címkék: olasz gasztro party pesto gastro bacon kenyérsütőgép rágcsálnivaló tekercs peszto pestos pesztós

Szalagtalan fánk

 2011.01.02. 10:04

Újév napján a lencsegulyás mellé ezt az isteni fánkot kínáltam Zolipapa őszibarack-sárgabarack dzsemjével... Ez a fánk hasonlít ahhoz, amit Horvátországban vagy itthoni horvát pékségekben kapni. Nem a megszokott levegős magyar fánk, amit ha másnap beteszel a mikróba, purhabbá válik. :D Ez a fánk másnap is friss marad.

Hozzávalók:

  • 2 dl langyos tej
  • 4 ek olvasztott vaj
  • 1 villával felvert tojás
  • 1/2 tk só
  • 2 ek cukor
  • 500 g liszt
  • 1 cs szárított vagy 5 dkg friss élesztő

Elkészítés:

A fenti hozzávalókból tésztát dagasztunk, és megkelesztjük. Kenyérsütő gépben a másfél órás dagaszt programot választjuk.

Ha készen van a tészta, kiszaggatjuk, kilyukasztjuk a közepét, és fél órát tovább kelesztjük meleg helyen. Forró olajban hirtelen barnára sütjük. A tészta magában is elég édes, ezért én szórtam rá külön porcukrot. A család kedvenc lekvárját adjuk hozzá...

A farsangi szezonban ismét elő lehet venni, bár ha nem lenne túlzás, és minden pénteken gulyást és fánkot ennék.

Jó étvágyat!

Címkék: farsang gasztro péntek újév fánk gastro desszert kenyérsütőgép

Ezt az előételt Ikó mamának Karácsonykor kötelező elkészítenie dupla mennyiségben. Az utolsó falatokért nagy közelharcok szoktak folyni családon belül! :o) Én most Karácsonykor készítettem el életemben először, és szerencsére nagyon jól sikerült. Éppen most sül a második adag, merthogy ez az étel annyira jó, hogy nem kell vele megvárni a Karácsonyt. Szilveszterre is jó szívvel ajánlom.

Hozzávalók:

Tészta:

  • diónyi vaj
  • 4 ek liszt
  • 4 dl tej
  • pici só
  • 5 tojás

Töltelék:

  • 30 dkg gépsonka
  • 2 dl tejföl
  • só, bors

Sajtmártás:

  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 15-20 dkg sajt
  • só, szerecsendió

Elkészítés:

A tésztához a vajból, lisztből és tejből besamel mártást készítünk, azaz megolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet, jól elkeverjük, majd meleg tejet lassan hozzáöntve csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a sót (kb. egy mokkáskanál). Pár percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Hideg helyre tesszük. Amikor kihűlt, lassan hozzáadjuk az 5 tojás sárgáját, majd a fehérjékből vert habot is. Minőségi (!) sütőpapírral bélelt, alacsony peremű sütőlapra kenjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 oC-on 20-25 perc alatt készre sütjük. Ne használjunk légkeveréses üzemmódot, mert akkor túl gyorsan megbarnul a teteje, de a közepe nem sül meg.

A töltelékhez ledaráljuk a gépsonkát (amit helyettesíthető fele füstölt-főtt tarja + párizsi keverékkel is). Ha nincs darálónk, aprítógépben nagyon apróra vágjuk. Hozzákeverjük a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A sajtmártáshoz ismét besamelt készítünk. Levesszük a tűzről, és még melegen hozzáadjuk a tejfölt, szerecsendiót, sót, majd a reszelt sajtot is. Ha a sajt nem olvad el, kis lángra visszatehetjük a tűzre.

Ha kész a tészta (ha berepedezik vagy felpúposodik a teteje, az nem baj, majd visszaesik), akkor nedves konyharuhára borítjuk. Megkenjük a sonkakrémmel, és melegen feltekerjük. Hideg helyre tesszük.

Tálaláskor ujjnyi vastagra vágjuk, és meleg sajtmártással kínáljuk. Isteni csemege, jó étvágyat hozzá!!!

Címkék: húsvét gasztro karácsony szilveszter gastro előétel sajtmártás besamel sonkatekercs

A Márton-napi főételünk. A libamellet a férfiember, a réteseket jómagam készítettem...

Hozzávalók (4):

  • 1 kg bőrös libamell
  • só, bors, rozmaring
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olaj

Elkészítés:

A libamellet 4 egyenlő darabra vágjuk, és a bőrét vízszintesen és függőlegesen is bevagdaljuk. Sózzuk, borsozzuk, és pihentetjük minimum egy órát.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, és beleteszünk egy rozmaringágat, illetve a fokhagyma gerezdeket egészben, pucolatlanul.

A libamellek mindkét oldalát hirtelen megsütjük (aki úgy szereti, fedő alatt teljesen át is párolhatja). 

Káposztás rétes:

Fél fej káposztát apróra reszelünk. Megsózzuk, és állni hagyjuk minimum fél órát. 1 evőkanál kristálycukrot kis olajon karamellizálunk. Beletesszük a káposztát, amiből kinyomkodtuk a levét. Borssal ízesítjük. 

A réteslapokat rétegenként olajozzuk. A kész réteslapból kettőt szoktam venni, erre rászórom a káposztát, és meglocsolom tejföllel. Feltekerem, és a tetejét is megkenem egy kis olajjal. Ropogósra sütjük.

Sütőtökös rétes:

Negyed sütőtököt nyersen apróra reszelünk (pl. sajtreszelővel). Mivel hamar megfő, egyből mehet is a réteslapra. Szzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük. Egy kis tejfölt locsolunk rá, és feltekerjük. Ropogósra sütjük.

 

Címkék: gasztro sütőtök káposzta főétel gastro rétes káposztás sütőtökös libamell márton napi káposztásrétes sütőtökösrétes

Libamáj lilahagyma-lekvárral

 2010.11.17. 19:01

Férjem Márton-napi előétele.

Hozzávalók (8):

  • egy kisebb libamáj
  • libaháj vagy zsír
  • tej

Lilahagyma-lekvár:

  • 4 fej lilahagyma
  • ecet
  • fehérbor
  • só, bors
  • olaj, 2 ek cukor

Libamáj elkészítése:

A libamájat és hájat egészben beletesszük egy fazékba, majd annyi tejet öntünk hozzá, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg egy tűvel megbökve nem távozik belőle véres folyadék.

Lilahagyma-lekvár elkészítése:

2 evőkanál kristálycukrot karamellizálunk egy kevés olajon. Hozzátesszük a félkarikára vágott lilahagymát, és felöntjük fehérborral. Fél deci 10%-os ecetet is teszünk hozz. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a hagyma meg nem puhul. Ha szükséges időnként felöntjük vízzel.

A libamájat és a lilahagyma-lekvárt piritóssal tálaljuk előételként.

 

Címkék: gasztro gastro libamáj előétel lilahagyma márton nap lilahagyma lekvár

Amerikai palacsinta

 2010.11.12. 20:23

Igazi szombat-vasárnapi reggeli! Kevés dolog van, amit kedvelek az amerikai kultúrában, de néhány ételük mindenképp ide tartozik. Ilyen a palacsintájuk is.

Hozzávalók (8 db):

  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 ek cukor
  • 1  zacskó sütőpor
  • 20 dkg liszt
  • 1 dkg olvasztott vaj
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítés:

A fenti hozzávalókat közvetlenül sütés előtt összekeverjük, és forró olajon vagy vajon kisütjük. Egy-egy közepes merőkanállal teszünk palacsintánként a teflon serpenyőbe.

Ízlés szerint lekvárral, mogyorókémmel vagy autentikusan juharsziruppal vagy mogyoróvajjal esszük. (nekem a nutellás a kedvencem, és a második helyezett a szilvalekváros). :-)

Címkék: reggeli amerikai palacsinta amerikaipalacsinta

Pizza Margherita (+olíva)

 2010.11.11. 19:39

Sandro szerint a pizza csakis margherita lehet. Úgyhogy, ha az én olasz szakács férjem (aki nem a Sandro, mielőtt valaki félreértené) pizzát süt, akkor arra csakis (házi) paradicsomszósz, bazsalikom és sajt kerülhet.

Én azért tettem rá magamnak néhány szem olajbogyót is, mer' az jó!

Hozzávalók (2):

  • 1,25 dl langyos víz
  • 300 g liszt
  • 3 dkg friss vagy fél csomag szárított élesztő
  • 2 ek extraszűz olívaolaj
  • ízlés szerint só
  • paradicsompüré
  • bazsalikom
  • reszelt sajt
  • (ízlés szerint olajbogyó)

Elkészítés:

Az első 5 hozzávalóból tésztát készítünk. Ha van kenyérsütőgéped, akkor tedd be dagasztópogramra (1,5 h), de igazából bőven elég az Ultragyors (58 perc) kenyérsütő program is, csak onnan 20 perc után ki kell venni, különben elkezdi megsütni. Ha nincs géped, akkor dagaszd, keleszd egy kicsit a tésztát!

Amikor kész a tészta, melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Nyújtsd ki kerek formájúra, jó vékonyra (fél centi), és kend meg paradicsomszósszal (a legjobb a Jamie Oliver féle olasz fűszeres szósz, de sima is megteszi). Tegyél bele (friss) bazsalikomot, és szórj rá reszelt sajtot.

Süsd, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.

Jó étvágyat!

Címkék: olasz gasztro tészta pizza olajbogyó gastro olíva margherita

Évek óta nem használunk "zacskós" spagetti-szószokat. Mindig friss alapanyagokból készítjük ezeket az ételeket is, lehetőleg friss zöldfűszerekkel. Így a legfinomabb, és alig tart tovább, mint zacskós mostohatestvérük elkészítése.

A csirkés spagetti az "alapértelmezett" paradicsomos-olívás spagettink továbbfejlesztett változata.

Hozzávalók (4):

  • 1 csirkemell
  • 1 hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 közepes paradicsom
  • 4 ek paradicsompüré
  • olívaolaj
  • só, kevés cukor
  • kakukkfű, bazsalikom
  • fél marék karikára vágott olívabogyó
  • 500 spagetti
  • parmezán

Elkészítés:

Az apró kockára vágott hagymát olívaolajon megpároljuk. Hozzátesszük a szintén apró kockára vágott csirkemellet, majd a felszeletelt fokhagymát, kockára vágott friss paradicsomot, paradicsompürét, fokhagymát és a fűszereket. Ízlés szerint sózzuk. Én egy kevés cukorral szeretem, de ez ízlés dolga. Legutoljára kerül bele az olívabogyó. Fedő alatt puhára pároljuk.

Spagettivel és parmezánnal tálaljuk.

Címkék: csirke olasz spagetti tészta csirkés spaghetti pollo

Bajor csülök

 2010.11.01. 15:24

Saját bevallása szerint ez a recept a férjem saját találmánya. És ez újabb bizonyíték arra, hogy valóban zseniális szakács...

Hozzávalók (4):

  • 1 csülök csonttal együtt szeletelve
  • pác: sör, só, mustár, bors, hagyma, balzsamecet
  • őrült kömény, babérlevél
  • fél kg savanyú káposzta
  • fél alma
  • 6 nagy szem krumpli
  • "sült krumpli" fűszerkeverék

Elkészítés:

Vásárláskor a hentest megkérjük, hogy csonttal együtt darabolja karikára a csülköt, de úgy is jó, ha mi kicsontozzuk és daraboljuk.

A csülköt előző nap bepácoljuk a hozzávalóknál bemutatott pácba.

A savanyú káposztát megmossuk, és beletesszük egy fedeles cserépedény aljába. A fél almát mégegyszer félbevágjuk, és azt is beletesszük az edénybe. Erre helyezzük a csülökdarabokat, és őrült köményt szórunk rá, illetve babérlevéllel ízesítjük. A maradék páclevet is ráöntjük. Fedő alatt 2 órát főzzük 220 fokon. Ha megpuhult, fedő nélkül visszatesszük még pirulni.

Steakburgonyát készítünk hozzá, amihez a krumplit héjastul nagy darabokra vágjuk. Mi általában FlavourWave-ben készítjük (205 fokon 50 percig), de sima sütőben is jó. Olajat nem szükséges hozzátenni. A krumplira sütés előtt fűszerkeveréket szórunk (ha nincs sült krumpli fűszerkeverék, teljesen jó bármilyen, ami van otthon :D).

 

Címkék: bajor egytálétel csülök főétel savanyúkáposzta cserépedény bajorcsülök steakburgonya