Málnatorta

 2011.06.22. 20:22

A francia almatorta mintájára készült ez is, akárcsak a korábban bemutatott cseresznyetorta (http://ferjemfoztje.blog.hu/2011/06/04/cseresznyetorta). Mivel a cseresznye leérett, a málna viszont már pirosodik egy ideje, váltani kellett! :D Csak jelzem, hogy a következő, amivel kipróbálom a receptet, a sárgabarack lesz, de maradjunk most a málnánál!

 Hozzávalók:

Tészta:

  • 125 g cukor
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 250 g liszt
  • 125 g vaj/margarin

Töltelék:

  • 75 dkg málna
  • 1 ek vaj
  • 4 ek kristálycukor
  • 1/2 dl Bacardi rum vagy 1 dl édes desszertbor
  • kevés tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

A tészta hozzávalóit egy fakanállal összekeverjük, kicsit átgyúrjuk, és 2 órára hűtőszekrénybe vagy fél órára mélyhűtőbe tesszük. Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket.

A vajat egy vastag aljú lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és állandó keverés mellett megvárjuk, amíg a cukor is felolvad (de nem kell karamelizálni). Óvatosan hozzáadjuk a rumot/bort. Ettől egy kicsit visszakeményedik a cukor, megvárjuk, amíg újra fel nem olvad. Hozzáadjuk a gyümölcsöt, és 1-2 percig pároljuk. Amikor kezdenek szétesni a málna szemek, a pudingport feloldjuk egy kevés tejben. Félrehúzzuk a lábast a tűzről, és hozzáadjuk a pudingporos tejet. Visszatesszük a tűzre, és pár másodpercig forraljuk.

Jó minőségű sütőpapírral kibélelünk egy tortaformát, és belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy egyenletes vastagságú legyen, és legyen kb. 2 cm magasságú pereme. Beleöntjük a málnás masszát, és előmelegített sütőbe tesszük.

180 fokon (légkeveréses üzemmódban) fél óráig sütjük.

Szeletelés előtt megvárjuk, amíg kicsit kihűl, és a töltelék ismét megdermed. Vaníliafagyival a legfinomabb!

 

Címkék: francia gasztro torta gyors gastro málna desszert egyszerű málnatorta

A bejegyzés trackback címe:

https://ferjemfoztje.blog.hu/api/trackback/id/tr473006945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása